Fransk mat

image149
En fet lever

"Foie gras (franska: fet lever) är levern från tvångsmatade gäss eller ankor. Fåglarna tvångsmatas enligt en metod som på franska kallas gavage vilket innebär att ett långt rör körs ned i djurens matstrupe och därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner i strupen via röret. Detta upprepas två till tre gånger om dagen i ungefär en månads tid innan fåglarna slaktas.

Den onaturligt stora mängd mat fåglarna dagligen tvingas äta gör att stora mängder fett lagras i levern, en i grunden fullt naturlig mekanism som kallas hepatisk steatos och gör att flyttfåglar kan lagra stora mängder fett inför sin flytt till vinter- eller sommarhabitatet. Vid spontan självgödning kommer levern sällan upp mer än drygt två gånger sin vanliga storlek, men vid tvångsmatning är ökningar i storleksordningen 10 gånger ej ovanliga. Gavage är förbjuden i ett flertal länder, däribland Sverige.

Foie gras anses vara en av det franska kökets största delikatesser och brukar serveras helstekt eller i form av en paté (gåsleverpaté, pâté de fois gras), ofta tillsammans med ett sött vin (exempelvis Sauternes)."

Klipp från wikipedia.org

Längtar redan efter den franska maten


Kläder på stan

image148

Sommarskola: Bar överkropp i stadsmiljö är inte resonligt.
 Man bör inte ha tofflor (varken foppatoffla eller sådana där spännrämssandalar) och kortbyxor som slutar ovanför knäna. Linne är heller inte ok, inte ens i 25 graders värme när man befinner sig i en stad.
Ett par tunna linnebyxor och en kortärmad skjorta fungerar utmärkt, prövades i Florens i sommras vid 38graders värme.
Tänk på det till nästa år.

"Kristian Kajtorp, 28, snickare, Stockholm, iförd byxor med avtagbara ben:
- Ja, det måste man ju få ha annars skulle man ju dö.    


Jonas Feldt, 35, arbetslös, Uddevalla, i sportiga shorts:
- Självklart, vad är alternativet? Det blir för varmt annars, man måste få vara bekväm.

Peter Ziegler, 35, säljare, Halmstad, i hellånga byxor:
- Ja, absolut. Jag har jobbat så jag har inte kunnat ha det. Jag skulle gärna haft shorts, men hela och rena."

Från expressen.se där de frågar om män ska ha shorts på stan.

Är den svenska mannen av denna åsikt?

Komma ner till en matsal på ett 4* hotell i sandaler och korta shorts, då vill man inte hojta att man är från samma land som killen som visar sina vita ben.


Pardon my french...

Min franska är ju inte så bra men nu ges det snart tillfälle att öva. Har strömmat in ytterliggare tips som ger mig mera kött på benen.

Carlito har jag blivit kallad från och till sedan förra året, Marlene var först. Flowerboy är förlegat, gammalt, och nya friska vindar blåser hos den gamla flowerboy, utan förändring står man och trampar ner i leran.

Vad har hänt sen sist...
Klipp mig i Florens, köpt en ny vinterjacka i samma stad, köpt mera vin att lägga undan för lagring, kämpar på med livet och gläds över det lill