Strejk runt hörnet

image179
Bilden tagen straxt efter en man kom förbi och började skälla på dom, när jag sa åt honom och sluta började han med mig och hävdade sin yttrandefrihet och att jag inte skulle lägga mig i, konstaterade att hans yttrandefrihet var lika stor som min i det läget och jag kan lika väl säga åt honom att sluta som att han säger åt strejkvakterna att sluta.

Hela artikeln är tagen från www.na.se

"Vi skällde som galningar på de där strejkvakterna"

 ALLMÄNT/ÖREBRO Publicerad: 2008-02-05 12:09

Det blev många hätska diskussioner utanför konditorierna Smörkransen och Lindqvists när Livsmedelsfacket inledde sin blockad i dag.

      
                                               Klicka för större bild
                  
Vissa handlar semlor och annat i ren protest.
BILD: KICKI NILSSON
                                                                                                Klicka för större bild
                  
Helene Andersson vägrar teckna kollektivavtal och förklaras i blockad på årets största handelsdag, semmeldagen.
BILD: HÅKAN EKEBACKE
                                                                                                                                   FLER ARTIKLAR
                                   
Rösta: Hur äter du
helst din semla?
                                             
Företagarna: "Vi kan hjälpa Helene med leveranser"
                                                                        DEBATT
                                      
Gör facket rätt?
                                                              
          

 

Blockadvakterna fick ömsin kritik. ömsom stöd för aktionen, som syftar till att tvinga fram ett kollektivavtal på företaget.
- Ursvagt, ni borde skämmas, fräste en ilsken Kenneth Rodesten till blockadvakterna. För en gångs skull handlade han semlor, och han gjorde det på Smörkransen av ren solidaritet.

"Vi skällde som galningar"
Vid lunchtid var det fullt av folk inne på Smörkransen. Vissa handlade kakor, bullar och semlor i ren protest.
- Jag handlar aldrig kakor annars, men nu gjorde jag det. Vi var flera stycken som skällde som galningarna på de där strejkvakterna utanför. Det här är fruktansvärt hemst, och mot en liten småföretagare dessutom, säger en kvinna som inte vill gå ut med namn.
Inte heller blockadvakterns tyckte frågan var helt enkel.
- Jag är kluven, varje konflikt är en förlust, menar blockadvakten Kajsa-Liza Axdorf.
- Men ska behöva slita för skräplöner när vi via kollektivavtal kommit överens om vad som ska gälla.

Avtalsförslag avvisades
Livsmedelsfacket inledde blockaden mot konditorierna Smörkransen för att tvinga fram kollektivavtal. Aktionen bröt ut på konditoriernas största handelsdag under året, semmeldagen.
I början av året upptäckte Livsfacket att man hade två medlemmar (numera en) i ett företag som heter Sockerbullen AB. Bolaget driver konditorierna Lindqvists på Rudbecksgatan och Smörkransen på Änggatan.
Facket begärde kollektivavtal som avvisades av ägaren Helene Andersson.
Medlare kopplades in i förra veckan men gav snabbt upp. Därför iscensattes blockaden. Sockerbullen har sex anställda, varav två bagare.
- Vår princip är att kräva kollektivavtal på arbetsplatser där vi har medlemmar, säger Stefan Hall, ordförande i Livs avdelning Bergslagen.

Vill ha full kontroll
Helene Andersson accepterar inte den ordning som allmänt gäller på svensk arbetsmarknad med kollektivavtal.
- Jag har en vision med mitt företagande, säger hon. Jag har hållit på i fem år och vill skapa något, driva något själv, kanske expandera.
- Då vill jag ha full bestämmanderätt över mitt företag. Jag vill själv ha rätten att förhandla med mina anställda. Vi ska kunna träffa de överenskommelser vi själva vill och som båda parter är nöjda med.
Hon tycker att det är svårt att få tag på duktiga bagare som kan sitt jobb och är produktiva från första dagen.
- Nyutexaminerade från bagarskolan kan faktiskt inte tillräckligt mycket. De måste läras upp av erfarna bagare. Under tiden bör de ha en lägre lön som gradvis höjs vartefter de lär sig yrket.
- Ett litet företag som mitt har inte råd att betala de löner facket kräver för oerfaren personal. Men duktiga bagare betalar jag gärna mer för än vad kollektivavtalet säger.

Ovanlig konflikt
Ombudsman Ronny Lindh konstaterar att konflikten är mycket ovanlig.
- Jag har arbetat fackligt i 20 år och det här är första gången jag är med om att utlösa en blockad. Men vi har medlemmar på dessa arbetsplatser som inte når upp till avtalsenlig lön och OB. Därför tar vi strid.
Helene Andersson säger att hennes lilla företag inte klarar avtalsenliga löner för oerfaren personal som måste läras upp?
- Jag vet att hon haft praktikanter från Virginska skolan, väldig många. På det sättet har hon haft tillgång till billig arbetskraft som våra medlemmar fått vara med och instruera, utan att få något extra. Är det juste mot konkurrenterna?
Helene Andersson vänder sig bestämt mot anklagelsen.
- Skolans praktikantförmedling anvisar eleverna. Om jag vore en så hemsk arbetsgivare som utnyttjar ungdomarna skulle de ju inte vilja komma hit. Men jag har aldrig haft några problem att få praktikanter, tvärtom.
- Jag vill att de ska få vara med i produktionen och inte bara diska. De flesta tycker att det är roligt. Vissa kommer säkert att vända och tycka jag är en ful fisk, men jag tror också det finns de som stöttar mig, säger Helene Andersson.

                            
         ERIK MARANDER
Reporter
         epost: [email protected] ? telefon: 019-155162

Mitt email till reportern:
Bäste Erik Marander.

Jag har en liten fråga till bildvalet på artikeln ang. strejkblockaden. Varför har ni valt att satt in en bild på ägarinnan där hon håller en bebis? Jobbar bebisen också på konditoriet och har hon kanske med sig bebisen  då hon jobbar?
 
Jag undrar i.s.f. varför ni inte lägger upp en bild på den anställda som saknar kollektivavtal och dess barn? Det skulle slå så mycket bättre om det var tänkt att bilderna inte ska visa mera än bara en situation. Bebisen kan omöjligt ha med sammanhanget att göra, eller är jag fel ute?

Med vänlig hälsning _____________


Det händer saker i det nya Sverige.
         

snön vers. våren

129496-178

Det är snöstorm ute, mina tulpaner står dock säkert bakom två fönsterglas. Det är första snön på länge, känslorna är blandade, såg ju hur lökväxterna började stå upp från jorden idag när jag gick hem från tvättstugan. Det var ju riktiga vårtecken och nu så kommer all denna snö som ni ser i bakgrunden.

Våren mot snön, vem vinner? Tänk "sten, sax eller påse"-leken och klura ut vem som är starkast i denna tävling.

Återvinning och torskutrotning

image176

Varför kan man inte lämna in batterier på ica-cityhallen? kärringen i kassan var allmänt sur när jag frågade vad dom hade batterilådan. Hennes "nej sådan har vi inte". Min fråga på det blev: "men måste inte butiker som säljer batterier också kunna ta emot dom för återvinning?" NEJ, svarade hon och fortsatte med sitt den feta och fula tanten i kassan som säkert var bitter för att livet inte gav henne bättre än att sitta i kassan på en ica-butik i en källare. Det är för övrigt stans tråkigaste butik, golvet är smutsigt, saker är inte alltid fräscha och så säljer dom torsk. Varför köper folk torsk och varför säljer man det? Den håller ju på och dör ut, varför är folk så jävla lamslagna och passiva. SLUTA ÄT FISKFAN! Det finns ju hur mycket annan fisk som inte riskerar att bli utrotad som man kan äta sig mätt på till billigare priser dessutom.

image177


Dagens middag, i ett försök att härma Fredrik Polbacks blogg men min egna version såklart

mozzarella

Förrätt, enkel grönsallad och röda mangoldskott i en citron och olivoljedressing.
Huvudrätt, mozzarella och parmaskina.
Dryck, ett glas rosso di montepulciano årgång 2005, perfekt till skinkan.

Keep it simple.




För Freriks blogg: http://www.na.se/meny/blogg/index.asp?mb=48