Skitstrejk!

"Sciopero nazionale del personale ferroviario dalle 9 alle 17 di venerdì 30 novembre Le Ferrovie dello Stato invitano i clienti a informarsi sempre prima di mettersi in viaggio Roma, 26 novembre 2007 Dalle ore 9 alle 17 di venerdì 30 novembre 2007 è in programma uno sciopero nazionale di otto ore del personale ferroviario. Prima di partire, i viaggiatori sono invitati ad informarsi negli uffici di assistenza delle principali stazioni, telefonando al call center di Trenitalia (892021) o consultando questo sito, dove sarà pubblicato il programma di circolazione dei treni previsti. Sarà inoltre attivato il numero verde 800 892 021, disponibile dalle ore 7 del 29 alle ore 22 del 30 novembre. Nel corso dello sciopero saranno assicurati i treni a lunga percorrenza elencati nello specifico quadro dell?Orario Ufficiale, e consultabili cliccando qui. Limitazioni di percorso e cancellazioni di treni saranno possibili anche prima dell?inizio e dopo il termine dello sciopero. Sarà garantito il servizio ?Leonardo Express? tra Roma Termini e l?aeroporto di Fiumicino."

Detta innebàr att jag màste ta ett tàg pà torsdagen istàllet fòr oà fredagen och att alla dom som inte har ràd att ha bil fàr lida, nationell strejk pà alla tàgen fràn kl 09-17 pà fredag. Det drabbar ingen rik och vad àr det dom vill fà fram, det àr ju strejk var och varannan màndag men inget blir ju bàttre, dags att kanske Italien bòrjar engagera sig lite mera àn tàgstrejker fòr dom leder ju ingen vart mera àn att drabba dom redan drabbade!
Gòr som fransmànnen och blockera gator i Paris, men byt ut det mot Rom eller Milano istàllet, dà kanske det skulle hànda saker.

I fredags var det dimmigt

image165



image166



image167

Det är ofta dimmigt, eller disigt här i Bologna, men ändå så har dessa torn stått här i ty 800år och rostar aldrig känns det som, visst är det lite läskigt att gå upp i det höga tornet men bara man inte tänker på att kolla upp i ner så undviker man svindeln, och utsikten däruppe från är underbar!

Anita det blonda idealet?

image163

image162

Sà hàr kan man bli att se ut efter ett làngt liv i Italien!!!

Henne skulle jag vilja hàlsa pà, nàgon som hennes adress sà tar jag svàngen fòrbi nàr jag flyger hem fràn Rom.

Vàdret!!

àntligen sol, och en temperatur som inte gòr att man fryser. Nu màste detta hàlla i sig till jag àker hem!!
Slut pà den kyliga fuktigheten hoppas jag!!
Mera vàrme mera sol och mindre dimma, tack.


Besòk pà enoteca

Igàr var jag pà ett enoteca nàgonstans pà via san felice, det fanns ingen vinlista, ingen prislista utan man bestàllde den flaskan man ville ha genom en utfòrlig beskrivning vad man var ute efter med kyparens hjàlp komma fram till vad kvàllens vin skulle vara. Min ònskan var att det fick vad vad som helst utom nàgot toscanskt ròtt vin, fy fan vad jag àr tròtt pà det just nu. Har fòrdruckit mig pà det. Nu àr det andra viner som gàller ett tag, àr ju dessutom i det Lambruscofòrlovade emilia-romagna. Italiens rikaste region, folk fràn syd-italien kommer hit pà "socialsemester" eftersom sjukhusen dàrnere àr sà dàliga, Italien àr ett oràttvist land som styrs av folk i samma àlder som min far och morfòràldrar och tyvàrr sà verkar det som om folk gett upp hoppet om ett mera ràttvisare och sundare Italien. Sopproblemet i Napoli àr ett annat exempel pà hur oràttvist det àr. Làs boken "camorra" av Lappalainen fòr att fà lite insyn i det komplexa Italien och skillnaden mellan nord och syd etc.
En annan bra bok om Italien àr "Italien innefràn" av Kristina Kappellin. Det àr visst skriven pà 90-talet men fortfarande aktuell!


Va fan!

Va fan har jag att làngta till hemma? Visst, jag har en làgenhet som jag kan flytta in i nàr jag kommer hem. Jag har fòrmodligen studier som vàntar i slutet pà januari, om mina betyg nu har kommit fram trots att jag skickade tvà olika brev med samma innehàll. Men jag har ingenting som jag làngtar till, ingenting jag brinner fòr dàr hemma. Familjen visst, men vad mera?
Det kànns som om mitt liv borde vara i Italien,  skaffa mig et liv hàr och ett jobb och familj istàllet fòr hemma.
Nej det àr inte vàrmen, nej det àr inte killarna, det àr livet, det enkla livet som lockar, jag àr dessutom mindre stressad hàr àn vad jag blir hemma i Sverige, usch fòr stressiga Sverige.
Tànk om vi kunde ha lite mera lugn och lite mera ro vad bra vi skulle ha det med vàra dagis och kommunala hyresràtter dà!!
Fòr det àr trots allt en bra del av vàrat land som vi màste ta tillvara pà och inte sàlja ut.


Recept


image161

Ferrara

Var i den lilla staden Ferrara och åt en bakelse gjort på bl.a. makaroner, speciellt och rätt gott.
Borgen ovan var familjen Estes.

 


 

 

Paulas kålgratäng

Ugnstemp. Ca 200grader

 

Ingredienser

1 Cavolo Nero (svartkål, eller palmkål på svenska)

Det kan även gå bra med savoykål.

1-2 burkar Cannelloni bönor

300-400g Råa korvar, av italiensk typ. Går även bra med något liknande eller grytbitar i mindre bitar.

Ett par salviablad
1 klyfa vitlök

Glutamatfritt buljongpulver utrört i ca 05liter vatten

Riven parmesanost eller padana

Ströbröd

 

Börja med att rensa svartkålen genom att racka bladen så att själken kan slängas och skär på kortsidan i ca 1-2cm smala bitar, med savoykål gör på liknande sätt men dess form kräver annan behandling, ångkoka sedan kålen i ca 5-10min.

Under tiden så dela korvarna på längden och stek dom utan skinnet, när dom är genomstekta häll på lite vitt vin för att dra ut det onödiga fettet i korvarna, smaken behålls ändå. Dela sedan korvarna i mindre bitar.

 

För över den ångkokta kålen, korvbitarna, och bönorna i en kastrull, låt det fräsa en kort stund och häll sedan på buljongen och lägg i salviabladen och 1 pressad vitlöksklyfta.

Låt detta koka upp ca 10min och sedan för över det i en gratängform, försök få med så lite vätska som möjligt.

Fördela röran jämnt i formen och strö sedan över ströbrödet och parmesanen. Låt gratineras i ugnen på ca 200grader tills osten och ströbrödet tar färg.

Klart att servera.

 

Jag försöker själv att undvika glutamatprodukter då dessa påstås vara ohälsosamma, det finns buljonger utan glutamater (smakförstärkare) och de är att föredra.

 

 

Rätten går att göra vegetarisk, uteslut köttet och ersätt med en annan bönsort eller med tofu.


Shopping

Idag har jag kòpt 4kilo mandariner, det àr sàsong nu och jag pressar min egna juice av dom, hoppas dom ràcker hela helgen och inte tar slut.
Var pè esselunga och kòpte min efterlàngtade cavolo nero som jag ska gòra en gratàng pà nàgongàng i helgen.
Att ta sig ut till esselunga var ett àventyr, tog fel buss och fick gà mitt ute i fòrorten fòr att komma ràtt, men hittade till slut stans stòrsta supermercato, annars brukar jag handla inne i staden marknad men fòr tvàttmedel etc àr det billigast pà esselunga, det skiljer flera euro och det kan vara vàrt att àka lite fel och ta den lilla tiden pà sig. Kòpte dessutom tvà filmer, per imparare la lingua italiana. Filmerna var ocksà flera  euro billigare àn i stan. àh vad jag gillar esselunga.


Fòresten, kan man vara kàr i sina egna kànslor òver Bologna? allt man saknat, kommer sakna etc?

Idag tog jag aperitivo med Sandra, det var kul att tràffa henne igen, fin mànniska.






Bologna, äntligen framme

Bologna=underbart.

Har massor med känslor och uttryck som bara väntar på att skrivas ner.




Men
Varför kan inte tjejen som sitter brevid sluta smygkolla vad jag gör på min dator, kan inte koncentrera mig, blir lite sur, ska jag säga till? jag säger till allt för ofta ibland, men på bussen på väg till arlanda så sa jag tyvärr aldrig åt männen som satt och pratade att hålla tyst för oss andra som ville sova mellan kl 02 och kl 05!!! hur i helvete kan man egentligen inte ens tänka på det sjäv? Ibland, eller ofta är folk rätt dumma.

Efter ett par dagar med ont i halsen är det idag första dagen utan ont och i eftermiddag ska jag på utflykt med Matilda.

Har hunnit laga mat på färska råvarorna från marknaden och träffat en del vänner.
nu skola kl 11.

Konsumentvägledningen / Veckans tips

Senaste tiden har jag fått två telefoner, en förra veckan som var tvungen att bytas ut redan idag. Nu har jag fått en helt ny modell som jag hoppas fungerar och som håller kvalitén som jag förväntade av den första telefonen som kostade 5000kr.

Har skrivit på ett hyreskontrakt och bestämt golv för den nya lägenheten.
Blir Örebroare från och med december och det känns underbart.

Har bestämt mig för att flyga hem från Italien via Rom, så jag kan passa på att se även den staden,
Rom måste ses och jag, italien-fan, så bör jag ju iaf ha varit där minst en gång, men det har ju alltid varit mellan/nord och rivieran som lockat.
Varför flyga från Rom och åka det där skittåget som tar nästan 4timmar? Ja det var snorbilligt och få kunde jag boka in 40kilo bagage för väldigt lite pengar istället för att få betala övervikt på sas eller ryanair.

Så ska ni köpa ny telefon, gå till dialect, ska ni flyga utomlands och ha med er mycket bagage men inte känner för att betala 80kr extra per kilo? Flyg sterling men se till att boka in era kilon i förväg. Ska ni köpa ny dator, köp den inte på siba, håll er till www.apple.se istället.
Everybody is gay
Ska ni dansa i helgen så dansa till "Everybody is gay"