Recept


image161

Ferrara

Var i den lilla staden Ferrara och åt en bakelse gjort på bl.a. makaroner, speciellt och rätt gott.
Borgen ovan var familjen Estes.

 


 

 

Paulas kålgratäng

Ugnstemp. Ca 200grader

 

Ingredienser

1 Cavolo Nero (svartkål, eller palmkål på svenska)

Det kan även gå bra med savoykål.

1-2 burkar Cannelloni bönor

300-400g Råa korvar, av italiensk typ. Går även bra med något liknande eller grytbitar i mindre bitar.

Ett par salviablad
1 klyfa vitlök

Glutamatfritt buljongpulver utrört i ca 05liter vatten

Riven parmesanost eller padana

Ströbröd

 

Börja med att rensa svartkålen genom att racka bladen så att själken kan slängas och skär på kortsidan i ca 1-2cm smala bitar, med savoykål gör på liknande sätt men dess form kräver annan behandling, ångkoka sedan kålen i ca 5-10min.

Under tiden så dela korvarna på längden och stek dom utan skinnet, när dom är genomstekta häll på lite vitt vin för att dra ut det onödiga fettet i korvarna, smaken behålls ändå. Dela sedan korvarna i mindre bitar.

 

För över den ångkokta kålen, korvbitarna, och bönorna i en kastrull, låt det fräsa en kort stund och häll sedan på buljongen och lägg i salviabladen och 1 pressad vitlöksklyfta.

Låt detta koka upp ca 10min och sedan för över det i en gratängform, försök få med så lite vätska som möjligt.

Fördela röran jämnt i formen och strö sedan över ströbrödet och parmesanen. Låt gratineras i ugnen på ca 200grader tills osten och ströbrödet tar färg.

Klart att servera.

 

Jag försöker själv att undvika glutamatprodukter då dessa påstås vara ohälsosamma, det finns buljonger utan glutamater (smakförstärkare) och de är att föredra.

 

 

Rätten går att göra vegetarisk, uteslut köttet och ersätt med en annan bönsort eller med tofu.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback