hit vill jag åka

http://www.toptenz.net/top-10-most-remote-places-on-planet-earth.php

vem hänger med till dessa häftiga platser?

reklam

funderar på hur reklam är färgat, etniskt och könsligt och sexuellt...

Civilkurage

Jag har fått förklarat för mig att jag inte är gnällig bitter utan att jag har civilkurage som vågar stå upp för det jag tycker är fel. Tack för den, ibland känner jag mig gnällig fast jag inte vill men det kan bero på att andra ser mitt sätt att våga säga vad jag tycker som ett sätt att vara gnällig. Fast det kan ju också vara ett sätt att skylla bort sin svenska avundsjuka då man själv inte vågar stå för sina åsikter.


"Att ha Civilkurage innebär att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå upp för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen."

"I Sverige, liksom i de flesta andra samhällen, har traditionellt en konsensuskultur varit tongivande, där idealet är en gemensam strävan att uppnå enighet i en kollektiv beslutsprocess. Detta kan leda till en särskilt svår sits för personer med starkt civilkurage."

"Politisk korrekthet kan i vissa avseenden anses vara motsatsen till civilkurage, medan civilkurage i andra avseenden kan vara helt i linje med vad som anses politiskt korrekt."

citerat från wikipedia


Jag kräver nu att ni visar med civilkurage, inspireras av alla generationer som vågat kämpa. Är det verkligen dags att sluta stå för sina åsikter nu när vi kommit så långt?

Shalom


Bussresans geografi

Idag på bussen så vräker sig en riktigt tjock kille och sätter sig brevid mig, kliver både på min fot och pressar in mig mot väggen, han hade varit på willys och handlat lite, tar upp sin matkasse och ur den en godispåse...

 Tänk att få unna sig lite godis efter en sådan bedrift som att handla på affären...

En sådan grabb som han borde verkligen tänka sig för, först och främst genom att inte pressa in andra i bussväggen men också genom att inte vräka i sig en påse godis, antagligen gör han det oftare än jag vill veta.

För att komma bort från verkligheten så satte jag på absolute italia på högsta volym i min ipod, skit samma om han stördes av hög volym, uppenbarligen lika litet hans problem som det var mitt problem att jag pressades mot väggen.

Jag kände mig under press, han skulle bara veta hur det känns att pressas mot en vägg av en kille i hans kaliber. Förespråkar inte något slags ideal om tjock eller smal eller det perfekta. Vi ser alla olika ut och jag är verkligen inte smalaste killen på bussen, efter alla resor har det blivit på tok för mycket godheter som frestat mig att äta och dricka gott, men jag är medveten om det och har senaste åren blivit mer eftertänksam och insett farorna med att inte bry sig om vad man stoppar i sig eller att inte träna.






Alla som läser, gissa!!

1   4    10    19   31   ?

Vad kommer sen??

åh detta land


Det har beryktats om att Italien ska vara med i Eurovision igen, detta efter ett uppehåll på cirka 13 år då dem varit sura för att dem inte fått vara med bland de 4 konstanta länderna som alltid har en plats reserverad oavsett hur dåliga dem är. Nu har jag även förstått att Italien fått bli en av dessa länder som alltid har en plats reserverad, någon i Europa har fått ge vika för den Italienska envisan, skam den som ger sig! haha
Nästa steg är väl att alltid låta Italien vinna, annars vill dem inte vara med i tävlingen. Men jag älskar Italien.

Det är något som inte riktigt stämmer... därför vill jag inte vara medlem i studentkåren


Studentkåren skriver att dem: "...arbetar vi lokalt, regionalt och nationellt för att utbildningarna ska hålla så hög kvalitet som möjligt. Vår utgångspunkt är att du som student ska få den utbildning du blivit lovad."

I helgen var det årshögtiden, det är en fest anordnad av Örebro universitet, doktorander promoveras och professorer inställeras och det är ju jättebra att det anställs folk. För att gå på denna fest som kostar 1200kr per kuvert så måste man vara klädd på ett visst sätt, ett sätt som man och ett sätt som kvinna:

"Vid såväl ceremoni som bankett föreskrivs akademisk festklädsel dvs.:

för män svart frack med vit väst, vit fluga, ej handskar, svarta strumpor och lackskor.

för kvinnor lång aftonklänning"

På denna årshögtid bjuds det på alkohol av ett universitet som har en alkoholfri policy.

För lite mer än en månad sen var det invigning av den nya läkarutbildningen vid universitetet, alla nya (läkar)studenter bjöds på lunch och det var festiviteter. Jag och de andra 10 000 vanliga studenterna fick ingen inbjuden till något firande. Varför inte? Antagligen värderar rektorn inte vår status lika högt (han är ju själv läkare har jag hört) men man kan ju alltid hoppas på att dem har dåligt samvete för att pengar tas från våra utbildningar (skattepengar). Någon sa att det var Örebro kommun som betalade det firandet, det är fortfarande skattepengar. Studentkåren är inbjudna på århögtiden och inte tackas det nej utan man går dit och har kul. Det dricks alkohol av ett universitet som har en alkoholfri policy, är det rimligt att ha en sådan policy när man tänker frånse den under en helg varje år?

 

"En god arbetsmiljö ska vara alkohol- och drogfri. " REKTORSBESLUT 57/95

 Vidare kan man läsa:

"Om personal eller studenter uppträder påverkade på arbetsplatsen

En person som är alkohol- eller drogpåverkad bör i alla lägen betraktas som ett hot mot arbetsplatsens och arbetets säkerhet. Följande gäller:

A. Personal

Anställda som är alkohol- eller drogpåverkade under tjänstetid ska avvisas från arbetsplatsen oavsett om hon /han uppträder störande eller ej.

När den som uppträtt påverkad återkommer i tjänst ska resp. chef snarast möjligt ha ett samtal med vederbörande om det inträffade och informera om de normer och krav som universitetet ställer på anställda och studenter. Den anställde ska också ges information om vilken hjälp universitetet kan erbjuda.

B. Studenter

Studenter som är alkohol- eller drogpåverkade under lektioner (motsv.) eller tentamen ska avvisas. Kursansvarig lärare svarar för avvisning. Vid upprepat missbruk ska kursansvarig lärare kontakta berörd prefekt och Studenthälsan för vidare åtgärder."

 



Nu har jag blandat fakta utan namngivna källor och personliga åsikter. Det jag vill komma fram till är att studentkåren inte alls arbetar för rättvisa så som jag trodde dem gjort. Jag orkar inte läsa deras stadgar, dem ligger i ett 28 sidigt dokument men min levda bild av hur jag trodde dem arbetade får räcka, min bild måste ha kommit från någon annan som förespråkat deras arbete.


1. Det bjuds på fest för hundratals deltagare som kostar 1200 kr per person.
2. Det dricks alkohol på denna fest, akoholen bjuds av en statlig institution som har en tydlig policy emot alkohol.
3. Studentkåren som jag trodde jobbare mot orättvisor och för studenters rättigheter går välvilligt med på festiviteterna och det återstår att se om deras tidning skriver något verklighetsbaserat om denna högtid eller bara om hur underbar den var för dem deltagande.
4. Läkarstudenter bjuds på lunch, vissterligen inte bekostad av universitetet men av kommunen.
5. Många utbildningar har doktorandstopp, dem anses delvis inte vara "bra nog" medan läkarutbildning och robottekniska utbildningar förhöjs till skyarna. När blev humanistiska ämnen oviktiga på ett universitet? Är inte det också en del i vad universitet brukar erbjuda? Både franska och tyska har försvunnit från kursutbudet.
6. Min mening är att ingen protesterar, alla ler och säger inget och jag blir rädd när ingen reagerar och försöker se detta genom andra ögon än Cinderella som ska gå på bal. Jag begär lite mer ifrågasättande och lite mindre svensk dubbelmoral.






dimman lättar



solen går upp och dagarna går

röda rockar är bäst

Sitter och lyssnar på klassisk musik "an der schönen blauen Donau". Det fick mig plötsligt att minnas hur det var att boarda flygplanet på väg hem från Israel. Efter en stressig 3 timmars säkerhetskontroll fick jag äntligen stiga ombord ett flygplan med leende personer (första personen på flera dagar som log) och hälsade en välkommen på österrikisk dialekt och i bankgrunden spelades klassisk Wienermusik, det var länge sen jag kände mig som i himmlen men då gjorde jag det

bra film

underskatta inte Örebros kulturliv, det går att se bra bio kl. 14 på en torsdag för 50 spänn.



"hjärtslag" på svenska, kanadensisk film från 2010. Jag blev kär